Top 20 populairste en leukste uitdagende bordspellen aller tijden

Top 20 populairste en leukste uitdagende bordspellen aller tijden

Iedereen in ons team is een grote fan van bordspellen. Er zijn talloze bordspellen op de markt voor elke smaak en elke gelegenheid. Het is erg leuk om de nieuwe en uitdagende bordspellen te ontdekken en de avonden door te brengen met onze vrienden en team. Daarom hebben wij deze verlanglijst met de beste bordspellen gemaakt, zodat je gemakkelijk kunt kiezen welke van de bordspellen je aan onze collega's en vrienden wilt geven als beste bordspel om cadeau te geven.

In onze lijst geven we ook aan wat voor soort gameplay bordspel het is en welk thema het bordspel heeft. We hebben ook een andere lijst met kartbordspellen, bord- en partyspellen en de beste coöperatieve bordspellen.Stem op het item waarvan je denkt dat het echt bovenaan deze lijst zou moeten staan

2

Zeer geliefd bordspel in middeleeuwse Bourgondische stijl

Altijd leuk en bevredigend. Met recht een van de beste bordspellen aller tijden.


14+ jaar, 2-4 spelers, Moeilijkheidsgraad: Moeilijk, 60-90 minuten

Dit complexe bordspel is de afgelopen 10 jaar in verschillende hitlijsten en lijsten van “beste spellen aller tijden” verschenen. Het Kasteel van Bourgondië als bordspel geeft zijn spelers een leuke en doordachte ervaring.

Waar gaat het over? In het thema van de 15e eeuw exporteren spelers goederen en bouwen ze boerderijen, mijnen, dorpen en kastelen om hun koninkrijken uit te breiden. Elke beurt worden dobbelstenen gegooid en spelers trekken of plaatsen tegels met beperkingen op basis van hun worpresultaten. Er worden punten gescoord voor het voltooien van gebieden, het verkopen van goederen, tegelvaardigheden en overgebleven grondstoffen.

Ondanks de willekeur van dobbelstenen zijn er tal van opties waarmee je de controle kunt overnemen en zinvolle beslissingen kunt nemen. Er is zelden sprake van een ‘slechte worp’, omdat je met elke dobbelsteenwaarde altijd iets productiefs kunt doen.

De verscheidenheid aan gameplays en strategieën die in het spel beschikbaar zijn, maken dit tot een opwindende en lonende ervaring, waardoor het ook een uitdagend spel is. Als je van strategische puzzelspellen met complexiteit houdt, dan is het bordspel Kasteel van Bourgondië zeker iets voor jou.

Aangeraden door Geert. Ervaringen: Zalig spel om met 2 of meer te spelen. Zeker een aanrader voor de boardgamefans!

2

Photosynthesis, de kracht van de natuur in een bordspel

Op zoek naar een familiebordspel met een wow-factor dat een uitdaging is voor het hele gezin? Dit spel is een van de beste milieubordspellen


Photosynthesis is een ASTRA-bekroond spel van de uitgever Blue Orange Games. Photosynthesis werd bekroond voor Game Strategy. Elke speler krijgt een spelersbord waarop hij zijn bomen en zaden bewaart en zijn punten bijhoudt. Het is visueel ongelooflijk, wat de gameplay echt leuk maakt.

Het bordspel Photosynthesis is behoorlijk ingewikkeld, wat lastig kan zijn om onder de knie te krijgen, maar het maakt het spel interessanter en houdt je aandacht redelijk goed vast. Dit bordspel is ongelooflijk innovatief en slim. Echt actief speelspel; er is geen sprake van uitzonering en het spelen van een lege zet. Je moet echt nadenken over wat je doet, en dat maakt het leuk.

10+ jaar, 2-4 spelers, Moeilijkheidsgraad: Moeilijk, 30-60 minuten

Aangeraden door Karien. Ervaringen: Als eerste, dit spel is echt super mooi. Ik heb een behoorlijke verzameling bordspellen en ik kan spellen zo mooi als Photosynthesis op één hand tellen.

2

Deductiespel voor iedereen die van logica houdt

Vind je het leuk om de code te kraken en het deductiespel op te lossen? Dit geweldige spel biedt je een unieke ervaring met meerdere snapkaarten en een variabel niveau van complexiteit. Solo of in coöpmodus: dit bordspel is een geweldig cadeau voor iedereen die een nerd is of gewoon van puzzelspellen houdt


14+ jaar, 1-4 spelers, Moeilijkheidsgraad: Moeilijk, 15-20 minuten, Denkspel

Turing Machine biedt boeiende gameplay, waarbij sommige sessies minder dan 10 minuten duren, terwijl moeilijkere moeilijkheidsgraden de spanning vergroten. De tevredenheid begint met de indrukwekkende productie, met een opvallend doosontwerp en strakke componenten. Hoewel ik de voorkeur geef aan droog uitwisbare borden voor het maken van aantekeningen, bieden de werkbladen voldoende ruimte.

De app van de game breidt de puzzelbibliotheek exponentieel uit, naadloos geïntegreerd voor het instellen en testen van oplossingen. Hoewel er zowel competitieve als coöperatieve spelmodi beschikbaar zijn, komt solospel het beste tot zijn recht, waardoor downtime wordt geëlimineerd en de besluitvorming wordt gestroomlijnd.

In de solomodus bepaal jij het tempo en geniet je van de tastbare ervaring van het manipuleren van ponskaarten om de code te kraken. Of je nu alleen of met vrienden bent, Turing Machine levert kwaliteitsentertainment en biedt een verfrissende optie voor korte aftrekspellen. Mis de cerebrale uitdaging niet: duik in Turing Machine als je een fan bent van hersenkrakende puzzels!

Aangeraden door Romy. Ervaringen:  Aanrader voor iedereen die van puzzelen en logisch nadenken houdt!

2

Gloomhaven, cooperatief en uitdagend

Dit spel vernietigt zonder twijfel alle andere spellen. Eerlijke waarschuwing echter dat het je ongeveer 2 uur zal kosten om het spel volledig te leren, om nog maar te zwijgen van de tijd om je volledig voor te bereiden op het spelen van je eerste spel, door alle diverse vijandelijke standees, tokens en kaarttegels uit te schakelen. Koop dit in principe niet en verwacht het binnen een paar minuten te openen en te spelen.


Al jaren internationaal gezien als een van de beste bordspellen ooit! 

Strategisch bordspel voor de hele familie. Gloomhaven is een spel van op de euro geïnspireerde tactische gevechten in een aanhoudende wereld van wisselende motieven. Doordat er veel geheimen, rollen en opdrachten zijn, is dit spel uitdagend maar ook erg leuk en complex. 

14+ jaar, 1-4 spelers, Moeilijkheidsgraad: Moeilijk, 60 minuten

Aangeraden door Gray. Ervaringen: Dit is veruit het beste bordspel dat ik (en de mensen met wie ik speel) ooit heb gespeeld. Er zijn verborgen en 'ontgrendelbare' karakters en enveloppen, zodat je voortdurend opgewonden raakt over de nieuwe dingen die je in de loop van de tijd krijgt. De gameplay is fantastisch!

2

Bitoku, expertniveau en uitdagend bordspel

Kaarten, rollen, dobbelstenen, padvinden. Er zou geen ziel verloren gaan! Geweldige gameplay en een avontuurlijke manier van spelen maken dit bordspel zo spannend. Leuk om in huis te hebben of om cadeau te geven aan ervaren bordspelliefhebbers. Het is een geweldig arbeidsbemiddelingsspel waarmee je hersenen een beetje actief kunnen zijn. In eerste instantie lijkt het misschien overweldigend, maar hoewel dit spel veel mechanismen heeft, zijn ze vrij eenvoudig. De lay-out en kwaliteit zijn top!


Bitoku is een groot succes, origineel expertspel over bosgeesten, verschillende rollen en meerdere soorten spelacties. Dit uitdagende bordspel is een zeer veelzijdig spel met eenvoudige acties, maar veel mogelijkheden en ook met prachtige kunstwerken en componenten. Bitoku is een engine-building-game met meerdere wegen naar de overwinning, en daarom is het altijd verrassend en nooit saai.

12+ jaar, 1-4 spelers, Moeilijkheidsgraad: Moeilijk, 120 minuten

Aangeraden door Vince. Ervaringen: Spel voor experts, met talloze materialen en niet erg ergonomisch, maar erg leuk, een van mijn favorieten die ik in 2023 heb geprobeerd!

Top 20 populairste en leukste uitdagende bordspellen aller tijden

Top 20 populairste en leukste uitdagende bordspellen aller tijden

Tijd om een nieuw uitdagend bordspel te kopen? De beste uitdagende bordspellen vind je in onze toplijst.

De beste bordspellen hebben niet alleen interactiviteit en fantasierijke verhalen, maar dagen spelers ook uit om betekenisvolle keuzes te maken en hun kritisch denken en strategische vaardigheden te verbeteren. Fans van bordspellen kunnen kiezen uit een grote verscheidenheid aan indrukwekkende en complexe mysteries, thrillers en natuurlijk enkele van de beste spionage- en oorlogsbordspellen.

1. Complexe regels. Een echt uitdagend bordspel heeft ingewikkelde regelsets die spelers moeten begrijpen en onthouden. Het navigeren door deze regels kan een uitdaging zijn, vooral in het begin.

2. Strategielagen. Absolute strategische diepgang maakt een bordspel uitdagend en verfijnd. Spelers moeten hun bewegingen plannen, anticiperen op de acties van tegenstanders en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Alleen het onthouden van de regels zou niet genoeg moeten zijn om het bordspel uitdagend te maken.

3. Brede keuzes in de besluitvorming. Je kent de regels en je hebt je strategie. Als het spel bij elke beurt niet veel keuzes heeft, wordt het bordspel mentaal belastend, onvoorspelbaar en altijd spannend. Beslissen over de beste zet kan een uitdaging zijn.

4. Spelerinteracties. Om een complex bordspel te definiëren, kunnen we spelersinteractie een belangrijk aspect noemen, zoals onderhandelen of competitie, wat een extra laag complexiteit kan toevoegen. Het gaat niet alleen om je eigen strategie, maar ook om hoe je met anderen omgaat.

5. Willekeurigheid. Bij veel complexe bordspellen is sprake van een toevalselement, zoals het gooien van dobbelstenen of het trekken van kaarten, wat voor onvoorspelbaarheid kan zorgen en spelers kan uitdagen zich aan te passen. Dit betekent dat de situatie kan worden veranderd met een worp van de dobbelstenen. Je moet je voortdurend aanpassen en voorspellen wat er daarna kan gebeuren.

6. Beheer van hulpbronnen. Bij sommige uitdagende bordspellen moet je meerdere hulpbronnen efficiënt beheren, wat een uitdaging kan zijn als de hulpbronnen schaars zijn of er veel vraag naar is.

7. Verborgen informatie. Bordspellen met verborgen informatie, zoals bluffen of geheime doelstellingen, kunnen het moeilijk maken om de bewegingen van tegenstanders te voorspellen en de uitdaging vergroten.

8. Tijdsdruk. Sommige uitdagende bordspellen hebben een tijdselement, waardoor spelers snelle beslissingen moeten nemen. Dit kan een mentale uitdaging zijn, vooral als de tijd beperkt is.

20 beste travel gadgets, reisaccessoires en tips voor elke reis

De ervaring van elke reis wordt verbeterd met onze lijst met de beste gadgets en reisaccessoires. Ideaal cadeau voor jezelf, een Expert Traveler of een vriendin die op verrassingsreis gaat


Stem op een van de 7 naar het verlanglijstje →

Beste bordspellen, kaartspellen en dobbelspelletjes voor 2 personen

Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor een stel of je vriendin om samen te spelen? In deze lijst hebben we de grappigste en beste games verzameld om voor tweens te spelen. Hierdoor kun je gemakkelijk kiezen welk spel je uit onze leuke gids voor iemand wilt kopen.


Stem op een van de 5 naar het verlanglijstje →

Beste mannen gadget en cadeau voor de echte man

Gadgets voor hem en cadeaus voor mannen: wat te geven aan een echte man of een tech-liefhebber als cadeau?


Stem op een van de 18 naar het verlanglijstje →

Top bijzondere, moeilijkste en de leukste legpuzzels om direct te kopen

Op zoek naar een leuk puzzelcadeau voor jubileum of verjaardag? In onze selectie van Top bijzondere, moeilijkste en de leukste legpuzzels om direct te kopen zijn coole legpuzzels waar je echt van kunt genieten.
Stem op een van de 19

naar het verlanglijstje →

Laatst toegevoegde ranking lijst

Laatste 7 verlanglijsten

Onze-top.nl - beste ranglijsten met populairste gadgets, tips en leukste cadeaus en geschenken

Top stemlijsten voor alles onder (en inclusief) de zon.


Onze-top.nl is een verzameling interactieve topranglijsten waarop u kunt stemmen, kunt toevoegen, opnieuw kunt rangschikken en meer. Onze site is online om een verzameling items, films, acteurs, producten of dingen te maken waarop u kunt stemmen en opmerkingen die u kunt lezen.

In onze collectie kan je vinden bijvoorbeeld beste bordspellen, leuke kaartspellen, leuke kamerplanten, makkelijkste kamerplanten, best gadgets 2022, keuken cadeaus, housewarming cadeau lijst

Lees meer over Onze Top Ranglijsten